Мярката няма да се окаже много ефективна, смятат експерти

Може и да е трудно за вярване, но само за няколко седмици държавите по света преминаха от недостиг на ваксини и дълги опашки, до молби и убеждения към гражданите си да се ваксинират.

„Народът много се плаши. Не вярват, че е заразно. Не знаят какво значи ваксина, какво трябва да се направи, но хората се плашат”, споделят граждани.

В съседна Сърбия, още в началото на лятото президентът Александър Вучич предложи по 30 долара на всеки, който се ваксинира. „Това е чудесен начин да се увеличи ваксинацията, да бъдат убедени хората, че това не е нищо страшно”, казват медици.

Натискът към неваксинираните в САЩ се засилва

В Румъния, замъкът Бран направи друга оферта – безплатно посещение в легендарния дом на граф Дракула срещу ваксина. Идея, която туристите радостно приемат. „Отдавна планирах да посетя замъка на Дракула, но сега е по-специално. Мога да разгледам замъка безплатно и в същото време да се ваксинирам. Мечтата ми се сбъдва”, казват посетители.

Подобни инициативи не са нови. Държави като Бразилия вече имат опит в раздаването на пари за ваксинация на деца. Резултати от проучване в Съединените щати показват, че даването на финансови стимули може да бъде ефективно за определени групи. Така Ню Йорк реши да раздава по 100 долара на всеки, който се ваксинира. А преди това, кметът Бил де Бласио обяви и друга инициатива.

Повече от 70% от хората над 16 години в Израел са получили ваксина срещу COVID-19

Стимулите може да не са само финансови - Зеленият сертификат в Европа дава достъп до търговски центрове, кина, ресторанти, културни събития.

Собственикът на ресторант Паоло Нонис коментира, че се правят редовни проверки на клиентите, които влизат в ресторанта и се хранят. „Проверяваме им зеления сертификат. Това е добро нещо, защото ни позволява да работим, а хората да използват услугите ни".

В същото време Словакия прие закон за финансово поощряване на ваксинираните. Всички навършили 60 години ще получат 200 евро, ако са ваксинирани. На тези с бустерна доза пък ще бъдат дадени още 100 евро. Страната е в локдаун и извънредно положение, а ваксинационната кампания там изостава.

България е в очакване министър-председателят Кирил Петков да обяви икономически стимули за ваксинация. Според здравния икономист тези мерки няма да доведат до желания ефект.

„Скептичен съм, че опитите от чужбина по тази линия са успешни. На някои места даже финансовите стимули са довели до отлив на желаещи да се ваксинират. Стимулите могат да бъдат под различна форма. Парични такива например, като очаквам да се предложат между 50 и 100 лв. Могат да бъдат и под формата на данъчни облекчения, което вероятно повече би се харесало на гражданите”, обясни той.

Държавата ще плаща на лекарите за поставянето на доза от ваксината

По думите му финансовият стимул вероятно би повлиял на ваксинационните нива у нас с около 1-2 процента. Стои въпросът обаче за кой етап от ваксинационния курс ще се предлагат тези стимули.

„Въвеждането на зеления сертификат имаше частична ефективност. Добра стъпка беше и разрешаването на използване на руската и китайска ваксина. За всички, които не харесват САЩ и ЕС, това вероятно е било някакъв стимул да се ваксинират”, допълни Шарков.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: