Мнението на Иван Гарелов и Мира Радева

"Трябва да бъдем снизходителни към новите управляващи за техните протоколни грешки и такива от незнание, но те няма да имат 100 дни толеранс - започнаха ги още от първия ден. Хората загубиха търпение от нереализираните два предишни парламента", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS журналистът Иван Гарелов

Според него опозицията е достатъчно опитна, за да пропусне такава възможност.

"Бойко Борисов е много амбициран да ги дискредитира. Но новите хора са стабилни, пропуквания виждам само във външната политика, както и между отношенията между президента и премиера Кирил Петков", добави журналистът.

"Разнородността на коалицията и в парламента е очевидна и това е неизбежно. ИТН нямат логика на поведението, имаха амбиции, но липсата на опит си оказа препятствие", смята още Иван Гарелов. 

Относнно казуса с РС Македония Гарелов смята, че са направени грешки, включително и тази, че ги блокирахме.

"Трябва да решим какво точно искаме от Македония. Но линията не трябва да се променя", категоричен е той.

Социологът Мира Радева  също смята, че има дълг, който трябва да се изплати към гражданите и новото правителство се оказва в позиция да поеме ударите. 

Тя е притеснена още от предизборните обещания на новите управници, които вървят по една популистична линия. 

Радева е убедена, че за управляващите всеки ден ще е шок и ужас, но вижда качество в премиера Петков, който умее да преговаря и договаря.

"Те ще оцелеят, защото нямат избор. До лятото ще е стратегията, след това идва важен момент за коалицията, след две години идват местните избори, където ще е големият сблъсък между ГЕРБ и новите партии. Местните структури са окопите на партията, ако ги загубят, ще последват съдбата на НДСВ", заяви социолога.

Мира Радева е убедена, че като общество е нужно да осъзнаем, чи имаме отговорност за собствения си житески път и за здравето си.

"Надявам се нашият консерватизъм да бъде преодолян от желанието ни за живот", заключи Радева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров