Явор Гечев смята, че това се дължи на липсата на контролиращи и правоприлагащи органи

След случая с нарочно прегазено куче в Пазарджишко жителите на Мало Конаре излизат на протест. Човекът отхвърля твърденията, че е извършил умишлено деянието. 

"Ежедневие са показните случаи на насилие над животни. За съжаление това става заради липса на контролиращи и правоприлагащи органи, не толкова липсата на законодателство, въпреки че и там има какво да се направи", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS правозащитникът Явор Гечев. 

Протест заради прегазеното куче в Мало Конаре

"Тъжното е, че такива случаи като този в Мало Конаре, най-често се стават по време на празници. Шофьор, който не може да види куче на пътя, е опасен и за движението и за хората", изрази отношението си той.

Животът на кучето Роска е извън опасност, търсят осиновители

Гечев информира, че ако шофьорът бъде признат за виновен, по действащото законодателство го очаква присъда от затвор до три години, а ако има чисто криминално минало, може да бъде заменена с условна или пробация, по преценка на съда.

"Но в тази ситуация това не е така и може би поради тази причина обвиненият твърди, че не го е направил умишлено, защото го очаква ефективна присъда", добави правозащитника.

За такова деяние се предвижда и сериозна глоба.

Повече по темата вижте във видеото.

Освободиха от ареста мъжа, прегазил куче навръх Бъдни вечер

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров