Очаква ли се поевтинаяване на продуктите в потребителската кошница

Рекордно поскъпване на цените на стоки на едро. Това е десето поредно седмично поскъпване, толкова продължително ДКСБТ не е регистрирала от 2010 г. Сред храните с най-голямо увеличение са мандарините, оранжерийните домати и краставици, брашното и лимоните.

Същевременно се отчита спад на цените на зрелия фасул, зелето, ориза и маслото. Според председателя на ДКСБТ Владимир Иванов поскъпването се дължи на енергийната криза. "Торовете, препаратите за растителна защита и фуражи също се повишиха. В последните 20 дни има стабилизране на цените заради пониженото търсене. Зелето, морковите и краставиците са поскъпнали с над 40% на годишна база, това е рекорд", посочи той. И допълни, че най-сериозен е ръста в млечните продукти - 25%.

Над 70% от оранжериите затварят заради поскъпването на тока и газа

По думите му се очаква при движението на цените няма как да има спад на цените, но ръстът ще е по-плавен. "Производителите на животинска продукция страдат най-много, но същото важи и за търговците", коментира Иванов. И призова да се купува българска продукция, независимо, че понякога е по-скъпа.

Репортер: Димчо Йорданов

Повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.