Документите по процедурата ще бъдат предоставени на КПКОНПИ

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1 до 12 клас. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. От там припомнят, че поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на МЗ на 30 декември 2021 г.

Необходимото количество тестове за изследване на децата от 1-ви до 12-ти клас ще бъде набавено с пускане на нова обществена поръчка, заявиха от здравното ведомство. По данни на образователното министерство към момента в склада на БЧК са налични достатъчно бройки само за тестването следващия понеделник - 17-ти януари. Надеждата е, че с пускането на обществената поръчка ще се набавят необходимите тестове и за следващите седмици, и няма да се стига до онлайн обучение, заради липсата на достатъчно щадящи тестове.

Обсъждат нови мерки в София

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Съкращават срока на карантината и изолацията

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, МЗ ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на МОН също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.