Правителството на РСМ реши Владо Бучковски да не заема вече поста

Владо Бучковски е освободен от като специален пратеник за България. Това реши правителството на РСМ на днешното си заседание. Тази точка беше приета като част от дневния ред за кадрови въпроси, но не са посочени причини за уволнението.

Владо Бучковски беше назначен като специален пратеник в края на 2020 г., а миналата година неговият мандат беше продължен с още една година. Освобождаването му става в навечерието на встъпването в длъжност на новия кабинет с премиер Димитър Ковачевски.

Радев: 4 години след подписването на договора РС Македония не направи необходимото

Бучковски е бивш премиер и бивш министър на отбраната на Македония.

„За мен беше чест да бъда специален представител на правителството за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две седмици след блокадата на България при изключително сложни обстоятелства. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата”, каза за МИА досегашният специален представител на правителството на Република Северна Македония за Република България Владо Бучковски.

По думите му дори при такива неблагоприятни обстоятелства е положил усилия диалогът да не затихне и да няма по-нататъшна негативна ескалация в отношенията между двете страни. Той изрази надежда, че с ангажимента си е дал своя принос, който ще бъде важен за скорошното възобновяване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще протече с нова положителна енергия и нова преговорна методология.

Петков: Още този месец ще отида в Северна Македония

„Накрая изказвам голяма благодарност на премиера Заев за доверието, благодарност на министър Османи за успешното сътрудничество и на генералния секретар на правителството Зекири за безукорната логистична подкрепа“, добави Бучковски.

Македонското правителство благодари на досегашния представител за диалога с България Владо Бучковски за „всички ангажименти и усилия, допринесли за поддържането на добросъседски и приятелски отношения между Северна Македония и България във времена на предизвикателства, които предполагаха необходимостта от мъдър, търпелив и всеотдаен подход към намирането на решения“.

Властите в Скопие очакват, че в разговорите между номинирания за министър-председател Димитър Ковачевски и премиера на България Кирил Петков ще бъдат определени пътищата, ресурсите и стъпките за окончателното решаване на отворените проблеми, опирайки се на условията и успехите, постигнати от всички заинтересовани страни в процесите до момента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС