Той се е сблъсквал с най-тежките вируси и болести по света

Да лекуваш на три континента, да се сблъскаш с най-тежките вируси и болести по света и да се върнеш в родната България, за да се грижиш за сънародниците си. Така накратко звучи историята на хирурга д-р Евгений Бенчев.

65-годишният медик е член на Кралското хирургическо дружество на Великобритания. Професионалният му път го отвежда за повече от 18 години в Зимбабве, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.

Днес лекарят разказва, че е единственият оцелял медик, който е работил в островната държава Вануату, където населението е предимно от канибали. Започва работа там в момент, в който негови колеги изчезват при неясни обстоятелства. „Изчезвали са хора, медицинските екипи са изчезвали. Когато аз отидох там не знаех за това”, разказва д-р Бенчев.

Докторът си спомня, че това, което го е спасило, в буквален и преносен смисъл, е била навременно проявената смелост. „Имали събрание, на което обсъждали да изядат Бенчев. Всички гласували „за”. Обаче вождът казва: „Вие лесно гласувате, но не си помислихте малко. Кой не се страхува от нас, кой - кажете?”. И почти всички казват в един глас: „Великият дух”. И онзи казва: „Великият дух, той се преражда, той е безсмъртен, затова не го е страх. Ами Бенчев, казва - какво му е типичното, не го е страх. Значи англичаните са докарали Великия дух да ни плаши”, обяснява хирургът.

За двете години, прекарани на острова, лекарят успял да научи езика на канибалите и да общува свободно с племената. Най-трудно му било обаче да спечели уважението на местните. Наричали го „българинът”.

„Те не са зли хора, те са ритуални канибали, те изяждат и мъртвите. Страдат от болестта куру. Тя прави дупки в мозъка, разболяват се от психични заболявания. Вследствие на човекоядството”, каза той.

Бенчев разказва, че се чувства късметлия, че в практиката си не е имал тежки моменти. Повечето спомени предизвикват усмивката му. Д-р Евгений Бенчев отново работи в България и е сигурен, че страната ни ще се справи с предизвикателствата на пандемията.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.