Той предупреди, че Омикрон ще засегне не толкова здравната система, колкото икономиката

Парламентарната комисия по туризъм изслуша главния държавен здравен инспектор – Доц. Ангел Кунчев. Той предупреди, че Омикрон ще засегне не толкова здравната система, колкото икономиката. И обясни, че здравните власти опитват да избегнат резките промени при налагане на ограничителни мерки, за да има предвидимост в туризма. По думите на Кунчев се очаква до две-три седмици да се достигне пикът на настоящата вълна и след това тя да утихне. А в ски курортите се надяват да не се налагат мерки, които да изгонят туристите.

Обсъждат сериозно затягане на мерките в редица области

„Би било пагубно да се наложат такива рестрикции за влизане на чужденци, особено на граждани, които са извън ЕС. Традицоонно идват турци, сърби македонци, очаква се спад в посещаемостта. Това е един период, в който ние разчитаме основно на тях. До 5-ти февруари се разчита на чужденци”, заяви пред Комисията Стефан Присадов , директор на ски зона Пампорово.

„Ние либерализираме режима само към някои страни. При израел например, където имат дори 4-та доза, имаме много силни контакти и с Македония, и със Сърбия, и с Турция. При тях нивото на заболяемост е минимално, а ние не сме вдигнали изцяло бариерата. Те влизат със сертификат и PCR проба, така че считаме това за достатъчно”, обясни Ангел Кунчев.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.