Смъртността у нас ще се покачва, прогнозира експертът

Паралелното циркулиране на Омикрон и Делта ще продължи и през следващите седмици. Това прогнозира ваксинационният експерт д-р Аспарух Илиев в ефира на „Твоят ден”. По думите му традиционно преболедуването на някой от вариантите на вируса предпазваше от повторно заразяване, но това не важи за Омикрон.

Над 20 остава процентът на положителните COVID проби

„Все още не сме наясно доколко преболедувалите с Омикрон са защитени и от Делта варианта. Секвенира се една много малка част от пробите. През следващите седмици ще има увеличение на заразените, ще има и повече скрита заболеваемост. Усеща се и запълване на интензивните ресурси в лечебните заведения”, каза още той.

Според експерта смъртността с вируса у нас все още не е достигнала пика си.

„Ежедневно в България умират между 200 и 250 души поради причини, различни от вируса. Към тях сега се добавиха и средно по около 100 души починали с коронавируса. Изглежда, че смъртността при възрастните над 18 години е по-ниска, в сравнение с Делта варианта, но има много повече боледуващи деца. Не бива да се успокояваме с по-леко протичане на вируса”, каза още д-р Илиев.

Целия разговор вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.