Той заяви това след среща с външните министри на Финландия и Швеция

Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод напрежението около Украйна след среща с външните министри на Финландия и Швеция в централата на пакта в Брюксел.

В отговор на въпроси той уточни, че Русия е предложила НАТО повече да не се разширява и това да бъде записано в двустранен договор. Готови сме да обсъдим много въпроси с Русия, но не и основните принципи на европейската сигурност, поясни Столтенберг. Той отхвърли искането на Москва и добави, че вратите на НАТО остават отворени. По неговите думи, ако Финландия и Швеция подадат искане, 30-те страни от пакта ще бъдат единствените, които да преценят.

НАТО изпраща подкрепления за отбраната в Източна Европа

„Една от причините за повишеното ни присъствие по източния фланг и особено в Черно море е да събираме информация и да бъдем готови да отговорим при необходимост”, поясни генералният секретар. „Това поведение е израз на предпазливост, то е отбранително и не представлява заплаха, особено в сравнение с мащаба на увеличеното руско присъствие във и край Украйна”, добави той.

„Нашето присъствие е знак за единство. Обмисляме допълнително повишаване на силите по югоизточния фланг и изпращане на батальони в тази част от пакта. Не е взето решение, ще преценим и ще решим, когато времето е подходящо”, заяви Столтенберг.

„НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник”, добави той. „Оставаме готови да продължим диалога с Русия, да изслушаме тревогите на Москва”, каза Столтенберг. Той определи Финландия и Швеция като ключови партньори на НАТО.

Столтенберг: Не сме сигурни за плановете на Русия в Украйна

Шведският външен министър Ан Линде изрази дълбока загриженост от повишаването на руското военно присъствие край Украйна и предупреди, че следващи стъпки от страна на Москва срещу украинската независимост и териториална цялост ще доведат до огромни последици. По нейните думи поведението на Русия е неприемливо. Тя добави, че досега неутралитетът на нейната страна е бил полезен в много трудни мигове.

Финландският министър Пека Хависто отхвърли възможността за възстановяване на сферите на влияние в Европа. Той призова решенията за европейската сигурност да не се взимат „през главата" на държавите, които не участват в НАТО.

Столтенберг уточни, че НАТО разполага в Киев с двама офицери. Той съобщи, че засега не се предвижда тяхното изтегляне. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА