Решението не подлежи на обжалване

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Велико Търново по делото срещу Валентин Маринов за причиняването през 2017 г. на смъртта на 18-годишния Алекс от гр. Бяла. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението Апелативен съд – Велико Търново (АС – Велико Търново). Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС.

Производството е образувано по протест и по жалба на частните обвинители и граждански ищци. Делото се разглежда за трети път от ВКС.

С присъда от 14.11.2018 г. на Окръжен съд – Русе Валентин Маринов е признат за виновен в това, че на 08.07.2017 г. в гр. Бяла умишлено умъртвил Алекс А, като деянието е извършено по хулигански подбуди и смъртта е настъпила на 15.07.2017 г. Осъден е на „лишаване от свобода“ за период от 20 г., както и да заплати на гражданските ищци и частни обвинители (родителите на пострадалия) по 100 000 лв. на всеки от тях – обезщетение за неимуществени вреди.

През 2019 г. АС – Велико Търново изменя присъдата, преквалифицира деянието на причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и намалява наложеното наказание от 20 г. на 3 г. „лишаване от свобода“. Тричленен състав на ВКС отменя това решение поради необходимост от изслушване на комплексна съдебно-медицинска експертиза с участие на физик и връща делото за ново разглеждане.

4 ВМЕСТО 20 ГОДИНИ ЗАТВОР: Близки на Алекс от Бяла на протест заради намалена присъда

С решение от 30.01.2020 г. апелативният съд намалява наказанието от 20 г. на 4 г. „лишаване от свобода“. 

В изпълнение на указанията на ВКС АС – Велико Търново постановява трето въззивно решение. С него налага на подсъдимия наказание от 4 г. и 6 м. „лишаване от свобода“.

Трагедията се разигра на 8 юли 2017 г., когато Маринов удря момчето след дискотека, то пада на земята и изпада в кома. Издъхва няколко дни по-късно, без да дойде в съзнание.

Русенският окръжен съд постановява присъда за обвинения от 20 години затвор за убийство по хулигански подбуди. Тази присъда обаче беше намалена на 4 години. Причината – от обвинението отпада частта „хулигански подбуди” и бива заменена с "по непредпазливост".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС