Поводът - партитата на "Даунинг стрийт" 10

Премиерът на Великобритания отново е под натиск да си подаде оставката. Депутати от собствената му партия го призоваха да напусне. Скандалът пак се разгоря, след като вчера излезе докладът след проверка дали на "Даунинг стрийт" 10 са организирали празненства, докато останалата част от страната е била в локдаун. Докладът посочи, че има 16 такива тържества като в някои е участвал и самият Борис Джонсън.

Джонсън се извини след публикуването на доклада за „Партигейт"

Заключението на проверката е, че става дума за провал в управлението на администрацията. Но Джонсън отново отказа да подаде оставка.  "Първо, искам да кажа, че съжалявам. Както за нещата, които не направихме както трябва, така и за начина, по който действахме по този въпрос. Ще бъдат направени промени в работата на „Даунинг стрийт” и кабинета", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

А Киър Стармър, който е лидер на опозицията в островната държава отговори: "Господин премиер, британците не са идиоти. Те не вярват и една дума от обясненията ви. Те смятат, че премиерът трябва да напусне. Но той отказва, защото няма никакъв срам".

Полицията проверява тържествата, а разследването все още продължава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Калина Петкова