Алиансът е повишил готовността на силите си за бързо реагиране

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на САЩ да изпратят допълнителни сили в Германия, Полша и Румъния, да отпуснат 8500 военнослужещи за силите за бързо реагиране на НАТО и да поставят група самолетоносачи в Средиземно море под командването на Алианса. Това се казва в изявление на генералния секретар на НАТО, публикувано в Брюксел, предаде БГНЕС.

CNN: Байдън одобри изпращането на допълнителни военни от САЩ в Източна Европа

"Приветствам решението на САЩ да разположат допълнителни сили в Германия, Полша и Румъния, с което се засилват възпиращите и отбранителните способности на НАТО. Тези сили ще допълнят други неотдавнашни усилия на САЩ за обща отбрана, включително разполагането на 8500 военнослужещи в Силите за отговор на НАТО и прехвърлянето на група самолетоносачи и самолетоносача "Хари Труман" към командването на НАТО в Средиземно море", се казва в изявлението.

В него се подчертава, че "други страни от Алианса също допринасят със свои сили за НАТО на земя, по вода и въздух". Той заяви, че Алиансът е повишил готовността на силите си за бързо реагиране и обмисля разполагането на допълнителни бойни групи в югоизточната част на Европа. Столтенберг смята, че разполагането на новите сили на НАТО в близост до границите на Русия е "отбранително и пропорционално", а мярката "изпраща сигнал, че Алиансът ще направи всичко необходимо, за да защити всички държави-членки". 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.