Те са напуснали в рамките на няколко часа един след друг

Четирима високопоставени помощници на Борис Джонсън напуснаха постовете си на "Даунинг стрийт" 10 в рамките на няколко часа един след друг на фона на нарастващия натиск върху министър-председателя.

Директорът по комуникациите Джак Дойл потвърди напускането си малко след напускането на ръководителя на политическия отдел на кабинета - Мунира Мирза. От кабинета потвърдиха оставките и на двамата и им благодариха за работата.

Джонсън се извини след публикуването на доклада за „Партигейт"

Те бяха последвани от началника на кабинета Дан Розенфийлд и висшия държавен служител Мартин Рейнолдс.

В изявлението на говорителката на „Даунинг Стрийт” 10 се казва, че Розенфийлд е предложил оставката си на премиера по-рано в четвъртък, но ще остане на работа, докато бъде намерен негов наследник. Рейнолдс, който беше главен частен секретар на министър-председателя, ще направи същото, но след това ще се върне на работа в Министерството на външните работи.

А Daily Mail съобщи, че г-н Дойл е заявил пред колеги, че "последните седмици са се отразили ужасно на семейния му живот".

Оставките на висшите чиновници идват в момент, когато Борис Джонсън среща все повече въпросителни относно неговото лидерство в собствената му партия.

Торите с писма за вот на недоверие към Борис Джонсън

Би Би Си има информация за 17 депутати от торите, които са подали писма за вот на недоверие към министър-председателя, като са необходими общо 54, за да се предизвика конкурс за лидерския пост. Много от тях посочват участието на премиера в партита на „Даунинг Стрийт” 10 по време на блокирането заради коронавируса като мотив да поискат оставката му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС