Обилен сняг и леден дъжд събориха електропроводи

Мощна зимна буря продължава да връхлита САЩ, оставяйки повече от 350 000 души на тъмно. Обилен сняг и леден дъжд събориха електропроводи по протежение на 2 000 мили от Арканзас и Тенеси през Илинойс и Охайо до Кентъки и Западна Вирджиния.

Снежна буря в САЩ, отменени са стотици полети (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повече от три метра сняг се изсипаха в някои части на Ню Мексико, където двама души загинаха при катастрофи, свързани с метеорологичните условия. Торнадо се спусна близо до Тускалуза, Алабама, убивайки един човек и ранявайки осем други. В Тексас повече от 70 000 потребители останаха без ток.

Снимка: БГНЕС

Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че тази година щатът е добавил резерви за електроенергия в мрежата, което гарантира, че този път прекъсванията ще бъдат минимални.

„Продължаваме да реагираме с пълна сила на зимното време, което в момента засяга нашия щат”, заяви Абът в изявление в Twitter. „Електропреносната мрежа функционира пълноценно и продължава да бъде надеждна”, добавя той.

Хиляди американци са на тъмно заради мощна снежна буря

В момента бурята се движи на изток, като под прицела ѝ са Ню Йорк, Пенсилвания и Масачузетс. 80 милиона души в този регион са под наблюдение и са били предупредени за зимна буря с очаквания за прекъсване на електрозахранването.

Бурята спря и въздушния транспорт в голяма част от САЩ. От петък насам са отменени около 4 000 полета, а 3 000 са отложени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС