Техният брой засега не е известен

Самолет с американски военни пристигна днес в Полша като част от подкрепленията, които САЩ изпращат на своите съюзници от НАТО в Източна Европа, след като Русия струпва войски до украинската граница, предаде Ройтерс.

В сряда американският президент Джо Байдън разпореди изпращането на почти 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния.

Пентагонът каза, че около 1700 военни, предимно от 82-ра въздушнодесантна дизивия на американската армия, ще бъдат прехвърлени в Полша от базата "Форт Браг" в щата Северна Каролина.

Видео: Руптли

В Полша вчера пристигнаха първите американски военни от подкрепленията за съюзниците от НАТО в Източна Европа. Докарано беше и военно оборудване. Сред пристигналите беше командирът на 82-ра въздушнодесантна дизивия Кристофър Донахю.

Посланикът на Полша у нас: Американските войски са, за да не станем уязвими или лесна мишена

Днес бяха докарани още войници. Техният брой засега не е известен. Те пристигнаха със самолет "С17", който според американските военновъздушни сили е предназначен за превозване на 102 парашутисти и тяхното оборудване.

"Приносът, който дава нашата страна тук в Полша, показва нашата солидарност с всичките ни съюзници тук в Европа и очевидно в този период на несигурност ние знаем, че сме по-силни заедно", каза днес Донахю.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви минути след приземяването на самолета, че това е първата група американски войници "от елитно подразделение".
Той каза, че "още самолети ще кацнат в идните часове". По думите му "войниците ще действат в югоизточната част" на Полша.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА