"Ябълката на раздора" е оставката на главния прокурор

Очаква се в петък в „Държавен вестник” да бъде обнародвано решението на Конституционния съд, с което се дава зелена светлина на правосъдния министър да поиска отстраняване на главния прокурор. Възможно е, обаче публикуването да се забави.

Кога министърът на правосъдието ще внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев все още от ресорното министерство не съобщават. Ясно е едно - че след разпита в сряда на премиера Кирил Петков и началника на кабинета Лена Бориславова напрежението по оста изпълнителна власт-Прокуратура се покачва. Така според експерти няма изглед да бъде сложена скоро точка на това напрежение.

Войната между изпълнителна власт и Прокуратура е имиджова и няма да има правни последици, смята социологът от „Тренд”  Димитър Ганев. „Това е и в някакъв смисъл  PR пушилка”, заяви той.

И посочи разпита на премиера Кирил Петков.”Призовката - да обяснят къде са  тези доказателства за тези 20 души, които са в основата на корупцията, искаше да покаже точно това, че това са несъстоятелни аргументи от тяхна страна. От другия отбор обаче казват - ето, те им показаха неща, които всички българи знаем  и четем, а  Прокуратурата не действа”, категоричен е социологът.

Според Ганев следващото събитие, което се очаква да прикове вниманието, е гласуването на предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. „Вероятно точката, която те искат да отбележат е, да се покаже, че броят гласували  в края на 2019, когато беше гласуването на главния прокурор до този момент, 2 години по-късно, гласувалите са намалели т. е има ерозия в подкрепата за главния прокурор. Естествено, не се очаква в този състав на ВСС нещо друго освен Иван Гешев да запази поста си”, посочва той.

На друго мнение е адвокатът Валя Гигова.”Не вярвам дори с този персонален състав на ВСС, който откровено се критикува, смята се за конюнктурен, ако има достатъчно доказателства  за това, че са налице основания за отстраняване на главния прокурор - при всички случаи смятам, че  ВСС ще отстрани г-н Гешев”.

До тогава ще продължат да се броят разменените удари от едната и от другата страна на барикадата, а експертите не виждат скоро да се сложи край на войната между правителство и прокуратура.

„Точка няма да се сложи, докато този главен прокурор и този състав на Министерския съвет са по местата си -  този конфликт няма да спре”, категоричен е социологът Димитър Ганев.

„В резултат на войната на институциите обществото губи доверие в институции и нека да не си мислят, че някой печели”, посочва адвокат Гигова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.