Той заяви, че САЩ остро осъждат решението на Путин да признае отцепилите се региони в Източна Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ остро осъждат решението на Путин да признае отцепилите се региони в Източна Украйна, и че тази стъпка изисква бърз отговор, предаде Ройтерс.

Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики

Американският първи дипломат каза, че САЩ ще предприемат съответните стъпки в координация с партньорите си, и че решението за признаване на самопровъзгласилите се "Донецка и Луганска народни републики" представлява пълен отказ на Русия от ангажиментите й съгласно Минските споразумения.

САЩ налагат санкции на отцепилите се украински региони

Блинкън допълни, че страните по света са задължени да не признават новите "държави", създадени чрез заплаха от употреба на сила. Той посочи, че санкциите на САЩ не са насочени срещу народа на Украйна и ще позволят продължаването на оказването на хуманитарна помощ. Блинкън отбеляза, че указът за налагане на санкции, който ще подпише американският президент Джо Байдън, е призван да попречи на Русия да извлече изгода от признаването на двата отцепили се региона в Източна Украйна.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БТА