Това заяви кметът на Киев

Ние сме си у дома и ние трябва да решаваме как да се развива страната ни. Затова ще продължим да се борим, заяви кметът на Киев Виталий Кличко в обръщение към украинските граждани. Той припомни, че Рус е била Киевска още по времето, когато на мястото на Москва е имало блата, съобщава БГНЕС, позовавайки се на сайта УНИАН.

Западният печат за признаването на ДНР и ЛНР от Кремъл

„Русия фактически обяви война на Украйна. В Донецк и Луганск има купища руски войски, които са се придвижвали натам цяла нощ. Оперативно, след изявлението на Путин и признаването на абревиатурните образувания, нахлу орда, която нарича себе си "миротворци". Агресорите са миротворци? Нелепо е. И пренебрегването на международното право, и това на суверенитета на независими държави. Цинично и неадекватно управникът на Русия постави под съмнение съществуването на украинската държава и на украинския народ. Подчертавам: Рус е била Киевска, а Киев – величествен град още по времето, когато някъде са били блата и никой не си е представял, че върху тях някога ще се появи Москва“, заяви Кличко.

Убити и ранени украински войници при обстрел от сепаратистите в ЛНР и ДНР

Той подчерта, че Украйна е избрала своя път и бъдеще. И то е свързано не с Руската империя, а с цивилизованата демократична общност от държави.

„За този избор платихме висока цена. И го отстояваме вече 8 години, отразявайки руската агресия. Ние не се страхуваме и ще продължим да се борим. Ние вярваме в нашите Въоръжени сили. Ще създадем териториална отбрана. Ще се обединим срещу заплахата. Ще се обединим, независимо от политическите си убеждения, симпатии или емоции. Длъжни сме да бъдем в единен фронт. Справедливостта и правото са на наша страна. Ние сме си у дома и ние решаваме как ще продължи да се развива страната ни. Това са изпитания, през които трябва да преминем. Решително, всички заедно, хладнокръвно и сдържано. За да запазим държавата. За да стане Украйна силна и успешна“, заяви кметът на Киев и лидер на партия „УДАР“ Виталий Кличко.

Експерти: Опит на Украйна да се противопостави на Русия ще срещне кървав отпор

Той подчерта,че партньорите на Украйна трябва да въведат целия възможен пакет санкции срещу агресора, който беше съгласуван между държавите от ЕС и НАТО.

„Благодарни сме на лидерите на тези държави, които вече заявиха готовност да наложат санкции. Няма време за разговори. Тази пълзяща окупация, кръвопролитие, окупация и лъжи, имперски амбиции трябва да бъдат спрени. Защото апетитът на агресора ще продължи да се увеличава. И не само спрямо Украйна“, подчерта Кличко.

Той припомни, че се побеждава не само със сила, но и с дух. А украинците са го доказвали неведнъж.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: