Украинският посланик у нас настоява за сериозни икономически санкции срещу Русия

Президентът на Русия Владимир Путин призна Донецката и Луганската народни републики за независими държави и изпрати незабавно руски миротворци в отцепените райони. Киев реагира остро и обвини Москва в агресия. Последва и бурна реакция от Съединените щати и Европа. Германия спря ратификацията на „Северен поток 2”.

РЕШЕНИЕТО НА ПУТИН, РАЗТЪРСИЛО СВЕТА: Реакции, санкции и срив на пазарите (ОБЗОР)

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко настоява за сериозни икономически санкции срещу Русия. Според него шансовете за мирно решение на конфликта намаляват. Очаквано мнението на анализаторите в Киев и в Москва е противоположно.

Москаленко определи вчерашното решение на Владимир Путин като престъпно. „Това изявление е граничещо с делириум. Аз бих го сравнил с известни изявления на един друг фюрер от 30-те години на миналия век в Европа, преди нападението на Полша”, каза той.

Според украинския посланик вероятността от пълномащабен военен конфликт в сърцето на Европа става все по-голяма.  „Напрежението не спада, а напротив - Руската федерация създава всички предпоставки за разгръщане на мащабен конфликт в Европа”, коментира Москаленко.

Според него от юридическа гледна точка вчерашното действие всъщност е като обявяване на война. От руското посолство днес запазиха мълчание.

Столтенберг: Съюзниците от НАТО ще осигурят на Украйна средства за отбрана (ВИДЕО)

Журналистката Ирина Прудкова, с която NOVA разговаря преди две седмици в Донбас, повтори тезата си, че руското военно присъствие е новина на близо 8 години. Прудкова е убедена, че до пълномащабни военни действия може да се стигне и след изфабрикуван от руската страна повод.

„Те и сами могат да си организират провокации и на територията на Русия, както го правят в момента в Ростовска област и на територията на „Луганската народна република”. Могат да организират терористични актове и да кажат, че зад тях стои Украйна. Както и да изстрелят от своите оръдия, свои снаряди и пак да кажат, че идват от Украйна”, коментира тя.

На повече от 1000 километра от Мариуполу - в Москва, руския политолог и журналист Георгий Бовт предвижда период на изчакване. Важното е, какви ще бъдат действията на Америка и как ще продължат преговорите на Русия с тях, защото, по думите му, в момента основният преговарящ с Москва е Вашингтон, а не Киев.

„Ако това е пълномащабна война Русия ще участва и ще се хвърли в боя. Това е без съмнение. Освен това, Зеленски, когато се обърна вчера към нацията, не изглеждаше като човек, представляващ страна, нападната от кървав агресор. Когато от вас взимат формално част от територията ви, вие не говорите по такъв начин. Мисля, че дълбоко в душата си Зеленски въздъхна с облекчение, че няма да му се налага повече да приобщава тези рускинастроени т.н. „сепаратисти” обратно в Украйна”, каза Бовт.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.