При тях COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход

Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови заболявания препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност "Кардиология", цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. При пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход.

От множество публикувани доклади и научни проучвания става ясно, че критично болните пациенти могат да развият сърдечно-съдови усложнения като инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за силно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушения на сърцето.

COVID-19: Почти равен брой заразени и излекувани за ден

Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е чрез ваксинация, в т.ч. поставяне на бустерна доза и спазване на общите противоепидемични мерки. Ваксинацията намалява вероятността от смърт и необходимостта от хоспитализация с между 80 и 95 процента, казват от Експертния съвет по медицинска специалност "Кардиология".

Повече информация за ваксинацията при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания има на сайта на информационната кампания "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА