Демонстрантите подпалиха сградата на училище в Малмьо в неделя

Повече от 40 души бяха арестувани при кървави безредици в Швеция. Хиляди гневни хора излязоха по улиците, за да протестират срещу плановете на крайнодясна партия да изгори копия на Корана.

Трима души са били леко ранени, след като полицията дала предупредителни изстрели срещу протестиращите. Иран и Ирак вече повикаха посланиците на Швеция, за да им връчат протестна нота, а Саудитска Арабия заклейми действията на крайнодесните. За мюсюлманите Коранът е свещената книга на Бог и неуважението му или оскверняването му е много обидно за вярващите.

„Нощта беше спокойна след вчерашните бунтове в "Навестад" (в град Норшьопинг)“, квартал с многобройно мюсюлманско население. „Полицията е задържала осем души, заподозрени в съпроводени с насилие бунтове“, се казва в изявление на полицията.

В близкия град Линшьопинг, където също имаше вълнения, са били задържани 18 души. И в двата града вчера се стигна до сблъсъци, за втори път за последните четири дни. Полицаите са били замеряни с камъни, подпалени били автомобили.

Безредици и сблъсъци на антиислямисти в Швеция, има ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

В четвъртък демонстранти протестираха срещу митинг на антимигрантската и антиислямска групировка "Твърда линия", водена от датско-шведския активист Расмус Палудан. Вчера те отново протестираха срещу следващите митинги, от които Палудан в крайна сметка се отказа.

В Норшьопинг полицията е прибегнала до предупредителни изстрели, трима души са ранени от рикошети.

Палудан, който беше осъден в Дания за расистки обиди, направи обиколка из Швеция през последните дни, насочвайки се към квартали, където живеят много мюсюлмани население, за да изгори там екземпляри на Корана, предизвиквайки бурни контрадемонстрации по пътя си.

В Малмьо, където той изгори Коран в събота, изминалата нощ беше белязана от безредици, при които бе подпалено училище.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова