Турското министерство на отбраната започна в понеделник военна операция срещу бойците на Кюрдската работническа партия

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не възнамерява да нарушава териториалната цялост на Ирак и провежда военна операция, за да защити своите граници.

Турското министерство на отбраната започна в понеделник военна операция срещу бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, съобщи Анадолската агенция. По данни на агенцията в операцията са участвали специални части и военновъздушни сили. По-рано турското министерство на отбраната съобщи за смъртта на един свой военнослужещ и за раняването на четирима други. Президентската канцелария на Ирак заяви, че турската операция представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Чавушоглу: ООН не е в състояние да реши световните проблеми

"Защо иракската страна не се притеснява от терористите на ПКК на своя територия? Ние не нарушаваме териториалната цялост на Ирак, нямаме такива намерения. Ще гарантираме сигурността на нашите граници, сигурността на нашите граждани, ще се борим с тероризма", заяви Чавушоглу по време на речта си в Анкара днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС