Това заяви вицепремиерът Борислав Сандов в ефира на "Събуди се"

„На този етап няма решение кой от „Демократична България” ще участва в пътуването до Киев. Идеята е по един човек от всички коалиционни партньори да отиде в рамките на тази седмица”, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

България трябва да заеме категорична позиция ще даде или не военна помощ на Украйна. Думите са на украинския външен министър Дмитро Кулеба. „Демократична България” заплаши, че ще излезе от коалицията, ако не дадем военна помощ. БСП пък ще излезе, ако предоставим такава.

Петков: За мен е правилно да дадем военна помощ на Украйна

По думите на Сандов, ако не помогнем с военна техника на Украйна, това би означавало самоизолация на България и откъсване от развитието на Европейския съюз, както и подриване на позицията ни спрямо Северна Македония.

„Решение ще бъде взето от парламента. Ако българското правителство покаже, че е безучастно и несолидарно с българите, това означава, че вероятно това правителство не би трябвало да съществува в този му вид, въпреки че в този момент изборите са може би едно от най-лошите неща”, категоричен е вицепремиерът.

Спряха дейността на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград

Той коментира ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград. Той беше затворен на 22 април заради замърсяване на въздуха.

„Нарушенията на предприятието са системни. Той е беше затворен в продължение на няколко години, защото не може да покрие изискванията. Само през изминалата година има 30 констатирани нарушения на нормите за серен диоксид във въздуха”.

Сандов заяви, че е консултирал с Министерство на енергетиката, че това затваряне няма да повлияе върху енергийната система на България. Министърът на околната среда и водите не скри, че у нас има и други такива предприятия, но те са наблюдавани и не е изключено и тяхното спиране.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.