Единствено българската държава и Полша плащат за доставките авансово

След спирането на газа - какви са правните възможности за България? Експерти по международно право смятат, че вероятно ще се стигне до арбитраж. Делото обаче може да се гледа и в Москва. Поне такива са били условията по предишния договор с "Газпром".

България и Полша са единствените европейски страни, които плащат авансово на "Газпром", сочат данни на експертите по международно право. От края на март обаче трансакциите трябва да са единствено в рубли, а София е превела сумата в долари.

Василев от Брюксел: Не можем да плащаме на "Газпром" така, както той изисква от нас

"Ако руснаците се позоват на форсмажор, защото не са могли да приемат плащане в щатски долари, така пък България ще се позове на същия форсмажор, според решение на Европейската комисия, което пък тя не може да извърши плащане в руски рубли", казва Ивайло Дерменджиев, адвокат по международно право.

Нови сблъсъци по върховете у нас заради спрения руски газ (ОБЗОР)

Защо е включена клауза за предварително плащане могат да кажат само ръководствата на "Булгаргаз" и руската компания, категоричен е адвокат Дерменджиев. Но договорът се пази в тайна. Затова и не може да прогнозира как и пред кой съд страната ни може да потърси правата си.

"В предния договор, който е действал до 16-та година, тази клауза е била в Москва. Тоест, в Арбитражен съд в Москва. Това, че ние не сме платили, не означава непременно, че "Газпром" автоматично ни спира доставките. Те може да не са спрели тая доставка", отбелязва адвокат Дерменджиев.

Гърция ще плаща на „Газпром” без да нарушава санкциите срещу Русия

Ако София договори доставка на азерски газ през Гърция, при това на по- ниски цени, тя има право да търси от "Газпром" разликата в сумата, казва още адвокат Дерменджиев. И това по никакъв начин няма да компрометира сключеният между двете страни договор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.