Ожесточените сражения за украинския град продължават

Ожесточените сражения за  Северодонецк могат да решат изхода от войната, обяви президентът Володимир Зеленски.

Градът е почти сринат до основи, а около 800 цивилни се укриват от обстрела в Химическия завод "Азот". Според украинския държавен глава милиони по света гладуват заради руската блокада на украинските пристанища. Зеленски заяви, че светът е на ръба на ужасяваща продоволствена криза. Главната причина била невъзможността за износ на големи количества пшеница, царевица, растителни масла и други продукти, които по думите му играят стабилизираща роля на световния пазар.

Зеленски заяви, че украинската отбрана нанася големи загуби на руските части в района.

„Северодонецк остава епицентърът на сблъсъка в Донбас в този 105-и ден от пълномащабната война. Ние защитаваме позициите си и нанасяме осезаеми загуби на противника. Това е много брутална битка, много тежка, може би една от най-трудните в цялата тази война. Благодарен съм на всеки, който участва в отбраната. До голяма степен сега се решава съдбата на нашия Донбас”, подчерта Зеленски.

Управителят на Луганска област обаче заяви, че украинските сили в Северодонецк са били отблъснати и сега контролират само покрайнините му. Около 800 цивилни, хванати в капан от боевете, са намерили убежище в химическата фабрика „Азот”, обявиха от компанията собственик.

Около 15 000 цивилни са останали в Северодонецк и близкия град Лисичанск.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.