"Страшно много се повишава инфектируемостта. Пациентите не са тежко болни, но болниците започват да се пълнят”, каза Гломб

“Не бих се учудила през есенно-зимния сезон да бъдем отново с COVID-19”. Това каза в студиото на “Здравей, България” вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

“Страшно много се повишава инфектируемостта. Пациентите не са тежко болни, но болниците започват да се пълнят”, каза Гломб и даде пример със съседна Гърция, където последните седмици се наблюдава скок в заболеваемостта. 

EMA одобри шеста ваксина срещу COVID-19

Фирмите, разработващи РНК ваксини, работят върху би-валентна ваксина срещу коронавирус, която съдържа в себе си оригиналния вариант на коронавируса и Омикрон вариацията, обясни Гломб. 

“Но комбинацията между коронавирус и противогрипна ваксина е все още на експериментално ниво”, поясни вирусологът. 

Тя коментира и първите два случая на маймунска шарка, регистрирани у нас в четвъртък. 

COVID-19: Над 10% са положителните проби

“Предаването на маймунската вариола не е от лесните неща, не е по респираторен път, както е COVID, а е с контакт кожа в кожа, уста в кожа. Необходимо е интензивен, близък и по-продължителен контакт”, обясни доц. Гломб.

Тя каза, че инкубационният период на заразата е средно до 2 седмици, а обривите се получават между 1 и 3 дни след проявата на общите симптоми - повишена температура и болка в мускулите и гърба, но не оставят белези.

“Вариантът, който тръгна по света, е западноафриканският, той се характеризира с по-леко протичане”, увери доцентът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.