Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването

Депутатите в Скопие одобриха френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз. От присъствалите в залата 69 от общо 120 народни представители - 68 казаха „да”. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В залата обаче бяха много посланици и представители на посолствата. Там беше и Дейвид Гиър, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Република Северна Македония.

Дискусията премина в напрегната атмосфера. Чуха се много нецензурни думи. Освен „български фашизъм”, този път от устата на заместничката на председателя на ВМРО-ДПМНЕ прозвучаха думи като „това е българска смрад” и „българска пръдня”. След това групата на ВМРО-ДПМНЕ напусна залата.

Пред парламента се събраха хора, които не подкрепят предложението. Но отзвукът не е агресивен, както се очакваше. Привечер пред парламента останаха около 5 палатки.

Дебатите в парламента в Скопие по френското предложение продължиха три дни. В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.

На 17 юли, неделя, от 10.00 часа в българското външно министерство ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония, съобщават от МВнР.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Още подробности гледайте от предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS: 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.