Цяла нощ пожарникари, служители на общината и доброволци се бориха с огнената стихия

Огромният пожар в промишлената зона на Бургас вече е напълно потушен. Цяла нощ пожарникари, служители на общината и доброволци се бориха с огнената стихия. При нея изгоряха постройки, техника, апаратура на частната фирма, както и тонове пластмасови бутилки и хартия. При огненото бедствие, което е най-голямото за последните 20 години в областта, няма пострадали работници и пожарникари. Нямало и замърсяване на въздуха в града, уверяват от РИОСВ-Бургас, които са извършили замерване на 28 показателя на въздуха. Единственото превишение било на бензен и то в района на пожара.

Пожар в депо за строителни отпадъци в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Цяла нощ 6 екипа на пожарната в Бургас опитваха да се преборят с огнената стихия. Старши инспектор Диян Иванов е един от огнеборците, които останаха на фронта на пожара повече от 14 часа. „Каквото и да е, си е опасно. Даже в една от постройките имаше газови бутилки, много са на брой. Може би над 30 са, някои от тях гърмяха. Това е екипна работа. Като знаем, че има човек до нас, каквото и да се случи, дори и да прилошее на някой, имаме си организация. Да, има известна доза притеснение, но това е нашата работа”, казва той.

„Пожарът беше овладян още около полунощ, но поради спецификата на терена - около 15 декара големи стифове с пластмаса и хартия, се наложи до тази сутрин да се погасяват отделни огнища”, заяви Диян Стоянов от РС ПБЗН – Бургас.

Продължава гасенето на пожара в депо за строителни отпадъци в Бургас

Огромни черни облаци дим се издигаха в небето над Бургас до късно снощи. Пожарът горя на километър от последните блокове на най-големия жилищен комплекс в Бургас - Меден рудник. Затова бяха направени замервания за качеството на въздуха. „Снощи между 18 и 20 ч измерихме концентрация на бензен, която индикативно показва превишение във въздуха, но държа да подчертая, че това е само в огнището на пожара. Във всички останали точки, които измерихме по посока разпространението на вятъра, нямаше превишение”, увери Зинка Стойкова, която е директор на РИОСВ-Бургас.

След пълното погасяване на пожара ще последват огледи, за да се установи причината за огнения ад.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.