По думите му до две седмици мерките ще дадат резултат

Очаква се броят на новите случаи на COVID-19 у нас да достигне 4500 души на ден. Въпросът е да не преминаваме тази граница. Ако до две седмици не прескочим това число, значи мерките са проработили. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS математикът проф. Николай Витанов.

По думите му ограниченията за спиране на заразата ще дадат резултат, а дифузно разпространение все още няма. "Здравната система е подготвена, но куца човешкият фактор", обясни той.

Близо 3000 нови случая на COVID-19 за денонощие

И предупреди, че идва подвариант на Омикрон от Индия, който ще е при нас октомври или ноември и ще се разпространява още по-бързо.

"Болниците в момента не са под натиск. Пазете се, сега вирусът протича по-леко, но има и къси клечки. Внасяме си COVID-19 от Гърция", каза още проф. Витанов. 

Според него регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4,5, за да се установи реалният брой заболели. "Цифрата е около 10 000 - 12 000, от които 3000 са регистрирани. Добре ще е да се върнат PCR тестовете", категоричен е Витанов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.