По думите му ако Борисов не е председател на ГЕРБ, ПП може да се съгласят на коалиция с тях

Единственото спешно нещо, заради което е обосновано удължаването на живота на парламента е да се реши казуса с шефа на КЕВР. Това обаче може да стане след като третият мандат се обяви за нереализиран, тъй като президентът може да назначи служебен кабинет и той да забави разпускането на НС, за да се избере шеф на КЕВР. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA  NEWS политологът Тончо Краевски.

Според него ако парламентът не може да излъчи правителство не бива да се насилват нещата. "Символичното гласуване на програмата на БСП е подаване на топката на отговорността с цел да покажат, че са дали всичко от себе си. Също и да се освободи време да се приемат определени законопроекти", обясни той.  И допълни, че е много вероятно да не може да се сформира мнозинство без ПП и ГЕРБ. "Ако ГЕРБ стане търпим член на мнозинството, може да има коалиция между тях, например ако Борисов не е председател на партията", смята той.

Свиленски: Утре връщаме мандата на президента неизпълнен

По думите му има два вида политически субекта - ПП и ДБ, които имат престиж и легитимност, което им позволява да бъдат задължителна част от управлението. "Останалата част представляват демографията на Ганьо - комунисти, националисти, чалгари. Те в най-добрия случай могат да са само "търпими членове", които правят компромиси и дават безрезервна подкрепа", подчерта Краевски. 

От своя страна юриста и политолог Лидия Даскалова не вижда реалистичен сценарий този парламент да продължи да работи и да не се стигне до избори. "Не ми се струва, че ще има обединение около законопроектите, които трябва да се приемат. Дори да се скалъпи положението в краткосрочен период, е въпрос на време да отидем на избори. Ако политическият капацитет се е изчерпал, не може да се сформират коалиции на безпринципна основа", отбеляза тя. И уточни,че дори без Борисов формално начело, коалиция ПП-ГЕРБ е невъзможна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.