Инцидентът е станал в неохраняемата зона

Само за два дни трима души се удавиха на плажа в Ахтопол. Първият случай е от вторник, когато инфаркт покоси мъж, влязъл във водата да плува. Вчера бурното море отне живота на двама мъже, докато спасителите оказваха помощ на други давещи се в неохраняемата северна зона на плажа.

От понеделник морето е изключително бурно. Вчера флагът е бил червен. Около 13:30 двамата спасители от последния пост получили информация за хора в беда.

„Дойде първо една жена и каза, че двама душе се давят в неохраняемата зона. Веднага с колегата реагирахме”, каза Кристиян Деянов - воден спасител.

Млад мъж се удави в язовир Домлян

Успяват да извадят от бурното море давещ се човек и друг, който правел неуспешни опити да го спаси.

„Всичко беше точно, докато не дойде една жена с едно детенце и каза, че бащата на това дете също е влязъл в морето и го няма. Идва още една жена и казва, че нейният моят приятел също е влязъл, а такива хора нямаше вътре в морето, когато влязохме ние”, разказа Ивайло Николов, който също е воден спасител.

Започва акция на водните спасители по цялата ивица. Включват се и джетове. Първо откриват единият изчезнал „Изкарахме го навън, правихме му сърдечен масаж, дишане уста в уста около 30 минути, докато не дойде екипа на Спешна помощ. Всичко беше без успех”, каза

Морето изхвърля вторият удавник по-късно. „Момчетата направиха всичко възможно и при единия инцидент, и при втория инцидент. Бях свидетел, но каквото и да направят, те не могат да реагират толкова бързо - на 650 метра. В крайна сметка те също са живи хора от плът и кръв като всички нас”, коментира Мария Мечкарова - летовник от София.

Присъствали на инцидентите вчера разказват, че много хора не се съобразявали с червения флаг в последните дни.

„Всеки мисли, че е герой и че може да се справи сам, докато накрая опрат до нас”, посочи Ивайло Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.