Според Румен Гълъбинов в шелфа на Черно море може да се проучва за газ

Пазарът на природен газ в България има нужда от повече пазар. Колкото повече оферти и различни източници, по-голяма ликвидност на пазара и по-добри цени и гарантирани количества. Има газ от Египет, Кипър, Израел, откъдето може да се договаря и доставя през гръцката връзка. Това коментира за "Твоят ден" икономистът Румен Гълъбинов.

"Има идея за изграждане на нови газови хранилища у нас на базата на технологията на балоните, които са разположени, така че да се вградят в земята. Такива може да се използват за складове на сушата и да не разчитаме само на пълненето на Чирен. В шелфа на Черно море може да се проучва за газ. Турция и Румъния вече откриха газ там, ние също трябва да правим сондажи", смята Гълъбинов. И допълва, че инфлацията ще расте, но с по-бавно темпо.

Панев: Ако "Газпром" предложат най-изгодната цена, няма да имаме основания да ги спрем

Според икономиста Евгени Кънев е възможно да се търсят възможности за подновяване на доставките от Русия, но тъй като е непопулярна опция, остава на заден план. "Вероятно е да се търси отлагане на офертата за танкерите с втечнен газ, но това сигурно няма да бъде прието от САЩ", предположи той.

"Трябва да продължим разговори с "Газпром". Ясно е, че те са геополическо оръжие, не са пазарен играч, така че могат да докарат всякаква цена. Не считам, че докато Русия е управлявана от Путин, "Газпром" ще са надежден доставчик. Инфлацията ще се успокои когато се нормализират доставките", подчерта Кънев.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.