Най-много са от с. Богдан

След изборите ще пристигнат първите фургони в наводнените карловски села. Държавата разполага с 46 напълно оборудвани временни жилища за хората, които останаха без домове.

30 семейства от трите села досега са поискали да бъдат настанени във фургони. Най-много са семействата в с.Богдан - 26. Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите. Временните жилища ще са ситуирани на едно място в селото, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, вода и да им се осигури канализация.

В Карловско очакват първите количества питейна вода от Държавния резерв

“Фургоните са абсолютно годни за живот. Тези малките фургони са 3 на 6 метра, височина 240, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, т.е. баня с тоалетна и спалня. Така че нека никой не се притеснява, че ние настаняваме хората едва и не в някакви железни бараки и няма грижа за тях”, обясни областният управител на Пловдив Ангел Стоев. 

Обследването на къщите в Богдан установи, че две от тях трябва да бъдат съборени, а шест спешно укрепени. За техния ремонт парите ще бъдат осигурени от държавата, а за останалите 40 по-леко пострадали - от дарения, ако проблемът е неконструктивен.

А служебният земеделски министър днес призна, че са открити нарушения при извършването на сечта в гората над Богдан.

“Хваната ти са редица несъответствия по отношение на непочистени сечища, неправилно съхранение временно на дървесина дори по отношение на интензивността на сечищата. Един компонент още не ни е известен болестите, заради които са извършени редицата сечища”, каза Явор Гечев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.