Индикатор са сериозните отклонения във вота

В някои от избирателните секции у нас има рязка смяна на нагласите за гласуване. Избиратели променят вижданията си дотолкова, че те стават абсолючтно противоположни на тези на предишния си вот. В секциите с риск от купен вот, хората не отиват да гласуват, когато липсва стимул или заплаха. 1738 секции показват системни отклонения. Това заяви за "Твоят ден" Марио Русинов, политолог от Антикорупционния фонд. 

Цицелков: За пръв път криптиращият код е направен от специалисти на ЦИК

По думите му през юли е имало рязък спад на активността на тези секции. "Машинното гласуване успя да секне механизмите на купения вот, специално в частта за проверката. Няма как да се снима бюлетината. През ноември секциите в риск бяха с по-ниска активност. Най-сериозен проблем има във Варненско, Кърджалийско, Пазарджик и Плевен. В Бургаско контролираният вот е неутрализиран в известна степен", заяви той.

"От 96% активност през април, сега тя спада до 14% в секция в кв. "Христо Ботев" в Пазарджик. И двете партии, които отбелязват най-високи резултати там, сега имат над 10 пъти спад", посочи Русинов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.