От НДСВ насам България нямаше центристка партия, а сега ПП запълни нишата, смята експерт

Ако има вариант за правителство, то минава през разцепление на ПП. Това каза политологът проф. Румяна Коларова за "Твоят ден".

"Ситуацията у нас е нормална за европейските парламентарни демокрации. От тях естествено се формират кабинети. Има модел на политическата конкуренция. Има нещо, което блокира формирането на някакъв вид правителство - свързано е с природата на ПП. Тя възникна като опит за възраждане на протестния вот. Зад лозунга, че продължават протестите има две ясно разграничими групи - модерни леви и десни", посочи тя.

Политолог: Вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ и плаващи мнозинства

Експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов смята, че все повече намаляват шансовете за съставяне на кабинет. "Няма логика да има правителство на малцинството или подкрепа за него от формация, която се бори срещу корупционния модел и друга, която го олицетворява. Може би ПП ще излезе от политиката след време, когато изпълни това, за което се е появила в този вакуум. Те правят умерена социална политика в областта на пенсиите. От НДСВ насам България нямаше центристка партия, а сега ПП запълни нишата. Така може да се проправи мост между лявото и дясното", отбеляза той.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева партиите се създават, за да защитят интереси на социалните групи. "Нито в политиките, нито в позициите, нито в интересите им има разлика освен, че се мразят. Постоянно чакаме някой да се научи на политика. Твърденията, че няма да се коалират с другия заради корупция е смокинов лист целящ да прикрие грозната голота на факта, че нямат политическа идентичност голяма част от партиите у нас", коментира тя. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.