Мнението на експертите

Министерство на отбраната има един месец, за да реши какъв тип оръжие ще изпратим към Украйна.

Преди това от ведомството ще направят анализ на бойния арсенал, с който страната разполага.

Според експерти вариантите са различни. Един от тях е противотанковото оръдие МТ-12 „Рапира”. То се използва основно за унищожаване на вражески бронирани машини. Друг вариант са танковете Т-72. Този тип танк е около 40 тона, което го прави сравнително лек и маневрен. Трети вариант – боеприпаси с калибър 122 и 152 милиметра.

Кое обаче е най-доброто въоръжение, с което разполагаме изобщо?

Това са ракетните установки С-300. Те представляват съветска зенитно-ракетна система. Приета е на въоръжение в СССР през 1978 година. Комплексът е способен да проследи до 100 цели и да порази едновременно 12 от тях. Специалистите обаче са категорични, че вероятността да се разделим с най-доброто си оръжие е рисков и много малко вероятен ход.

Поглед и към съюзниците на България и оръжията, които те вече са изпратили за Киев:

Полша предостави 240 танка и два дивизиона самоходни гаубици. Словакия е в процес на предоставяне на изтребители МиГ-29. Германия вече изпрати 12 самоходни артилерийски установки и четири системи за залпов огън. А Словения – танкове Т-72. Примерите са много, а това са само част от тях. Спектърът от държави, които изпращат оръжие към Киев, се разширява.

НС РЕШИ: Изпращаме военна помощ за Украйна

По думите на експерти България най-вероятно ще изпрати оръжие за Украйна от арсенала на Сухопътните си войски.

„Противотанково оръдие МТ-12 „Рапира“. Това е оръжие, което украинците използват. Всички, които са го използвали, знаят, че то е много точно и много ефективно”, обяснява Димитър Ставрев, журналист в списание „Криле”.

Вариант 2, според него, са танкове Т-72.

„Въпросът е в какво състояние са. При 5-6-7-8 години в складовете не е ясно колко време какъв обем от работа ще бъде необходим, за да бъдат приведени във вид, удобен за вербуване”, обясни Ставрев.

Добави, че съществува и трети вариант – да изпратим боеприпаси.

„122-милиметрови, 152-милиметрови, боеприпаси за РСЗО „Град”, смята Ставрев

„Всички видове боеприпаси и преносими зенитно-ракетни системи от типа „Стрела“ са много подходящи и много бързо могат да бъдат извадени от складовете, за да може Украйна да реагира на масираните атаки с ирански дронове”, обясни Тодор Тагарев, бивш военен министър.

Специалистите са единодушни – ракетният комплекс С-300 е най-доброто въоръжение у нас. Но шансовете да се разделим с него са малки.

„Министърът на отбраната изрично подчерта, че няма как да го дадем, но въпросът е как ще го поддържаме. България се оказа изцяло зависима от Русия”, каза Тагарев.

И пак заради проблеми с поддръжката Тагарев предлага друго решение на военното министерство.

„Това, което трябва да направим, според мен, е да изпратим максимално бързо МиГ-29 и СУ-25, които категорично вече не можем да поддържаме без Русия и Беларус. Можем да ги дадем и да търсим алтернативи за компенсиране”, каза Тагарев.

Според бившия военен министър Николай Свинаров изборът на оръжие за Киев не трябва да е консервативен.

„Ние трябва да бъдем по-пълноправни членове на Алианса и да разчитаме на подкрепата на Алианса не само при преки военни действия, но и при подготовката за такива. 50 държави от различни континенти оказват своята помощ и България е сред малкото, които изостана във вземането на това решение”, каза Николай Свинаров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.