Инициатори са партия "Левица" и адвокат Тони Менкиновски

В Конституционния съд на Северна Македония са образувани дела, с които се оспорват Уставът и Програмата на двата български клуба. Те са представени от сдруженията „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III - Охрид“, съобщи БТА.

По отношение на сдружението „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля Конституционният съд е сезиран от опозиционната партия "Левица". Тя оспорва устава и програмата на сдружението, твърдейки, че те противоречат на Конституцията на Северна Македония.

В съобщение на Конституционния съд се позовават на твърдението на опозиционната партия „ Левица”. Според тях „действията на сдружението „Иван Михайлов” в Битоля са насочени към разрушаване на конституционния ред на Република Северна Македония и разпалване на национална омраза и нетърпимост.”.

От опозиционната македонска партия настояват за отмяна на посочените документи, пише в съобщението на Конституционния съд в Северна Македония.

Делото е в начален етап за изготвяне на доклад с конкретно предложение, по което Конституционният съд на страната ще се произнесе.

В РСМ с поправка в закон забраниха българските клубове

Второто образувано дело е по отношение на програмата и устава на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III - Охрид“, като и в този случай то е в предварителна процедура.

По това дело вносител в Конституционния съд е адвокат Тони Менкиновски, който оспорва документите с твърденията, че те са „противоконституционни, тъй като са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред, отричане и възпрепятстване на свободното изразяване на националната идентичност на македонския народ и разпалване на национална омраза и нетърпимост”.

Джамбазки: 200 души от Скопие не постигнаха целта си – да ни провокират

Припомняме, при откриването на македонски културен клуб в Благоевград, именуван на българския поет Никола Вапцаров, бяха пристигнали около 200 души от Скопие, чиято явна цел бе провокация.

Преди това - на 4 юни, бе подпален българския културен клуб в Битоля, който носи името на Ванче Михайлов.

С освиркване бе открит и вторият български клуб в Охрид с името "Цар Борис III".

Пуснаха видео от подпалването на българския клуб в Битоля (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.