Заемът е осигурен от ЕС от финансовите пазари

Евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Тези средства ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г., се казва в съобщение на Европейския парламент.

Урсула фон дер Лайен: ЕС подготвя девети пакет от санкции срещу Русия

Според предложението на Комисията парите ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги като функционирането на болници, училища и осигуряването на жилища за евакуирани хора, макроикономическата стабилност и възстановяването на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.

Заемът е осигурен от ЕС от финансовите пазари и ще бъде изплащан на тримесечни вноски. Той изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС.

СЛЕД РАКЕТЕН ОБСТРЕЛ: Около 80% от домакинствата в Киев са без вода и ток

Условията включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите. Те ще се преразглеждат от Комисията преди всеки транш.

Регламентът беше приет с 507 гласа „за”, 38 гласа „против” и 26 гласа „въздържал се”. Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие от Съвета на ЕС на 6 декември, за да може Комисията да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.

САЩ дават на Украйна 150 тежки картечници за борба с дронове

След гласуването председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: „Украйна се бори за европейските ценности. Европейският парламент и Европейският съюз показаха изключителна солидарност с Украйна в хуманитарен, военен и финансов план. Важно е, че предоставихме на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС”, посочи тя.

„Днес одобрихме, с голямо мнозинство и с рекордна скорост, пакет от 18 милиарда евро за подпомагане на Украйна, за да преживее войната и да възстанови критичната си инфраструктура”, каза още Мецола.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС