Пламъците тръгват от отоплителен уред

Пожар в студентско общежитие в Бургас.

Сигналът за пожар в стая на 11 етаж в един от блоковете на студентските общежития на университета „ Проф д-р Асен Златаров” бил подаден в 22.40 ч. в събота.

“Момичето, което е обитавало стаята е включила отоплителен уред да се стопли и отишла в съседна стая при познат. Повикали са я да й кажат, че гори нейната стая. Опитали са се да гасят с пожарогасители, но вече пожара се е развил и не са успели”, обясни ст. комисар Николай Николаев от РДПБЗН – Бургас.

Екипи на “Спешна помощ” оказаха помощ на няколко младежи, сред тях и момичето, от чиято стая тръгнал огънят.

Веднага след началото на пожара се задействала пожароизвестителната система на общежитието и всички студенти били евакуирани.

Щетите са само материални.

 

 

“Щетите са в рамките на стаята на 11-я етаж и има обгаряне в срещуположната стая по вратата. Отдимяваме стълбищната клетка,тъй като всички прозорци са без дръжки, наложи се да счупим няколко прозореца, за да може да отдимим стълбището”, обясни още комисар Николаев.

От ректората излязоха с писмена позиция по повод пожара. 

В нея се казва че преди дни “Топлофикация - Бургас” е извършвала ремонт и смяна на тръби. В деня на инцидента в сградата е имало парно отопление. Въпреки това е използвана печка тип “духалка”, което според правилника на общежитието било забранено. 

Уточнява се още дали студентите заплащат месечен наем и недоплащат за консумация на ел.енергия, топла и студена вода. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.