Корабът подобри рекорда на "Аполо 13" от 1970 г., като достигна точка на 400 000 километра от нашата планета

Космическият кораб "Орион" е "почти преполовил мисията "Артемис 1" около Луната” и се подготвя да се завърне към Земята. Информацията потвърдиха от НАСА. Очаква се капсулата да се завърне на планетата ни на 11 декември, след като измина почти два милиона километра  в космоса.

Китай започва тестването на мисия за отклоняване на астероиди (ВИДЕО)

На 13-ия ден след изстрелването си, капсулата "Орион" достигна най-отдалечената точка от Земята - 432 000 километра, което е най-голямото разстояние, изминато от космически апарат, създаден за пилотирани пътувания. Дни по-рано корабът подобри рекорда на "Аполо 13" от 1970 г., като достигна точка на 400 000 километра от нашата планета скоро, след като навлезе в орбитата на Луната.

Запознайте се с първия параастронавт в историята (ВИДЕО)

Капсулата беше изстреляна на 16 ноември и от 25-о число на същия месец е в ретроградна орбита около Луната. На борда на капсулата няма екипаж. Очаква се първите астронавти от лунната програма на НАСА "Артемис 1"  да се отправят към земния спътник през 2024 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс