Той бе представен от Европейската космическа агенция

Европейската космическа агенция (ESA) представи първия в историята „параастронавт”. Това е голяма стъпка към достъпа на хората с физически увреждания до работа в космоса.

Агенцията, в която членуват 22 държави, съобщи, че е назначила британския параолимпийски спринтьор Джон Макфол. Той губи крака си на 19-годишна възраст при инцидент с велосипед. Сега Макфол ще участва в проучване, чиято цел е да се преценят условията, необходими на хората с увреждания за участия в бъдещи мисии.

Никол Ман стана първата индианка в космоса

ESA назначава нови астронавти за първи път от 2009 г. насам. В процеса по подбора им са били отхвърлени 22 500 валидни заявления. Общият брой желаещи да станат астронавти хора с увреждания бил 257.

В сряда европейските нации постигнаха споразумение за увеличаване разходите за космически програми със 17% в следващите години. Причината - конкуренцията на САЩ и Китай се засилва.

Агенцията съобщава, че министрите от нейните 22 държави членки са се съгласили да предоставят 16,9 млрд. евро за проекти за изследване на Марс и на климата на Земята.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.