Няколко предишни случая на масово измиране на тюлени бяха обяснени с естествени причини.

Близо 1700 каспийски тюлена са открити мъртви на каспийското крайбрежие в южната част на Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официални представители. Властите в република Дагестан казаха, че не е известно какво е причинило смъртта на животните, но по всяка вероятност те са починали от естествена смърт.

Първоначално регионалните власти съобщиха в събота, че 700 мъртви тюлена са били открити на брега, но в неделя Заур Гапизов, ръководител на Каспийския център за опазване на околната среда, бе цитиран от руската агенция РИА Новости, че при инспекция на мястото са установени 1700 мъртви животни.

Гапизов каза, че най-вероятно тюлените са починали преди две седмици и добави, че няма следи да са станали жертва на бракониери.

Експерти от федералната служба по рибарство и прокурори събират данни за лабораторни изследвания и бе съобщено, че на пръв поглед няма данни за замърсяване на околната среда.
Няколко предишни случая на масово измиране на тюлени бяха обяснени с естествени причини.

Данните за броя на тюлените в Каспийско море варират в широки граници. Според федералната служба общият брой на капсийските тюлени е 270 000-300 000, а според центъра на Гапизов те са 70 000 екземпляра.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.