То е предизвикало цунами

Стромболи, един от най-активните вулкани в Европа, изригна зрелищно в следобедните часове на 4 декември. Уредите на Италианския национален институт по геофизика и вулканология са регистрирали зрелищна експлозия, пирокластичен поток и лава, която е достигнала морето.

Видео на очевидец показва евакуацията на хиляди хора след изригването на вулкан в Индонезия (ВИДЕО)

Изригването е предизвикало цунами с височина около метър-метър и половина, пишат италианските издания. На едноименния остров, който се намира между континентална Италия и Сицилия са прозвучали сирени. Няма данни за пострадали и щети.

Стромболи е известен с постоянната си активност векове наред. Вулканът изригва периодично през около 15-20 минути, макар че обикновено само изхвърля дим. Рядко обаче изригванията са експлозивни и зрелищни. Около острова редовно обикалят туристически корабчета с любопитни да зърнат светлината и огнените езици на Стромболи, неслучайно наречен “Фарът на Средиземноморието”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.