475 са спирките в града

Десетки са сигналите за спирки на градския транспорт със счупени стъкла, изкъртени метални пейки и огънати железни рамки на носещите конструкции в гр. Пловдив. В града има 475 спирки и те са отдадени на концесия.

Досега 10 000 лева месечно са били достатъчни на фирмата концесионер, за да поправи щетите по спирките. Случаите на вандализъм обаче зачестяват и фирмата вече не смогва да подменя толкова бързо всички повредени конструкции.

„Много съм възмутена! И всички спирки са такива. Всичко е разбито. И вятър от всякъде духа. Даже и вали”, казва жителка на Пловдив.

Друга описва как се чувства: „Болно ми е. Иначе ги сменят, поддържат ги стъклата. Скоро беше едното счупено, направиха го. Сега гледам от другата страна. Агресията като че ли много стана и младите като се напият ли...”.

На въпрос: „Щетите кой трябва да ги поеме” гражданите казват: „В случая ние ги поемаме, нали? Плащаме си данъците, поемаме щетите. Но не е правилно".

Коледната украса в Благоевград пострада заради вандали

От общината посочват, че за последните седмици 10 спирки са били потрошени умишлено.

Това е една от автобусните спирки, станали мишена на вандалската атака. Едно от страничните стъкла на конструкцията е счупено с камък или друг твърд предмет.

Едни от най-критичните места са последните спирки. Там новопоставените стъкала се унищожават до вечерта. За да спре вандализма, общината планира да постави видеонаблюдение по спирките.

Според Юлиян Бейнов от ОП “Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив щетите са в размер на хиляди левове.

„На повечето места се опитваме да въведем видеонаблюдение. В момента има един район, в който е въведено там. Вандализмът се вижда, че намалява. Последният задържан е на 33-години. Ще бъде съден за хулиганство, след което за своя сметка ще трябва да плати щетите”, допълни Бейнов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.