Със Сергий Костенко ни среща водещият на "Офанзива" Любо Огнянов

Тази седмица Русия нанесе поредните си ракетни атаки по енергийната инфраструктура на Украйна. От Европейската комисия вече призовават за създаването на специален трибунал, който да разследва военните престъпления, извършени от руските окупационни войски. Прокуратурата в Украйна води вече над 48 000 производства. Как изглежда войната от първо лице? Любо Огнянов ни среща с административния ръководител на прокуратурата в Одеса Сергий Костенко. Той беше гост на международната конференция „Да спрем речта на омразата“. В рамките на форума водещият на „Офанзива” разговаря освен с Костенко, и с главния прокурор на Литва Нида Грунскене.

ЛО: Разкажете как живеят жителите на Одеса. Отърсиха ли се от страха, че може да бъдат атакувани?

СК: Днес Одеса живее в условията на война. Въпреки това, жителите на града, в сравнение с времето в началото на бойните действия, вече се приспособиха. Страната агресор обаче всеки ден допълнително влошава условията за цивилното население. Ето например в понеделник беше извършена осмата поред ракетна атака срещу обекти на електроснабдителната инфраструктура на Украйна. При този удар пострада енергийната система именно на Одеса.

ЛО: Руската армия нанесе удари върху електроснабдителната система на Украйна – пострада ли Одеса, има ли ток в града?

СК: Няма.

ЛО: Имате ли ваши приятели, ваши роднини, които се бият на фронта в момента?

СК: Много мои приятели, сътрудници, които работят в прокуратурата в Одеса, в момента са на фронта. Освен това братята на моята съпруга воюват за Украйна и за нашия народ.

ЛО: В началото на войната много от жителите на Одеса напуснаха града. Контранастъплението на украинската армия върна ли ги обратно?

СК: Безусловно успехите на нашата армия в противодействие на страната агресор влияе върху настроенията на хората. В сравнение с това колко беше празен градът в началото на инвазията, сега вече виждаме коли по улиците, светлина в прозорците на домовете на хората. Доколкото е възможно жителите на Одеса вече се завръщат.

ЛО: Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен лансира идея за създаване на специален нов трибунал за военните престъпления, извършени от руските окупационни войски в Украйна. Като юрист вярвате ли, че тази идея може да се осъществи?

СК: Аз съм оптимист и смятаме, че нямаме друг изход. Защото ако днес престъпленията, които извършва Русия в Украйна, останат ненаказани, то това представлява заплаха за целия свят. Има и много важен юридически аспект в това дело, тъй като Русия не е ратифицирала т.нар. Римски статут.  Единственият начин да бъде привлечено към отговорност висшето военно и политическо ръководство на Русия е създаването на Специален военен трибунал по примера на Нюрнбергския процес или на трибунала, създаден за престъпленията в Югославия и Руанда.

ЛО: Римският статут урежда всъщност статута на Международния наказателен съд, нали?

СК: Римският статут също предвижда отговорност за извършваше на престъпления при агресия, но според него, отговорност е възможно да се търси от страните, които са го ратифицирали. Ние разбираме, че Русия никога няма да го ратифицира. 

ЛО: Прочетох историята на свещеника от Одеса Леонид Болгаров, който е попаднал в руски плен, докато пътувал към Змийския остров. Той разказва ужасяващи неща - как е бил принуждаван да стои коленичил в снега в продължение на два часа през нощта. Мислите ли, че някога виновните за тези изтезания ще бъдат изправени пред правосъдието?

СК: Капеланите, които са били на фронта, там, на Змийския остров, са били трима. Те в действителност са били подложени на мъчения и ние имаме всички доказателства за това, събрани по надлежен ред. Вече има и образувани производства по този случай.

Литва, която е член на Европейския съюз и НАТО, също предприе мерки за разследване на военните престъпления на територията на Украйна. Любо Огнянов изслуша позицията на главния прокурор на страната Нида Грунскене.

НГ: Войната в Украйна постави страните в региона под силен натиск. В края на септември Литва въведе ограничения върху туризма, за да спре потока от руски граждани. Целта е да се предотврати внедряване на руски агенти в страните в региона.

ЛО: Установили ли сте подобни случаи на територията на Литва, водят ли се разследвания в тази посока?

НГ: По инициатива на Литва беше създаден един съвместен екип за разследване и в момента този екип се състои от представители на 7 държави членки. Ние, на базата на това решение, правим всякакви разследвания на военни престъпления. В момента имаме 200 свидетели и сме разкрили 60 жертви. Нашата цел е да съберем максимален брой доказателства за незаконни действия, извършени на територията на Украйна. С въвеждането на 19 септември на тези ограничения за граждани на Руската федерация потокът от хора от тази държава намаля два пъти. Не сме забелязали и не сме установили опити за незаконно преминаване на границата.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook