"Бъдещето на РСМ е в ЕС, но това не може да става за сметка на българите", категорични са те

„Очакваме в следващия доклад на ЕК за напредъка на Република Северна Македония да влязат и въпросите, които обсъдихме на тази среща”. Това заявиха трима българи, живеещи в РСМ -  Петър Колев, Георги Трендафилов и Любчо Георгиевски които се срещнаха с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

"Повече от 2 години се опитваме да направим диалог с властите в РСМ, но без успех. Казахме на комисаря Оливер Вархеи, че сме тук, защото няма диалог между представителите на властите в РСМ и българската общност в страната. Бъдещето на РСМ е в ЕС, но това не може да става за сметка на българите, които живеят в страната", заявиха тримата сънародници.

Те се оплакаха, че вместо да работи за промени, които да включат българите в Конституцията, което би ускорило преговорите с ЕС, македонският парламент прие закони, с които се цели закриване на клубовете на местните българи в РСМ.

Срещата беше поискана от организациите на българите в РСМ на 2 декември 2022 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook