Парламентът ни обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид

Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 и 1933 г. за „геноцид на украинския народ” е съзнателно изкривяване на историческите факти, заяви руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

Народното събрание обяви за геноцид Гладомора в Украйна през 1932-1933 г.

„Решението за признаването на Гладомора за геноцид, насочен срещу украинците и организиран на тяхна територия, вероятно е написано под диктовката на съвременна Украйна. Обидно е, че за пореден път българските политици решиха да пренаписват историята. Масовият глад в началото на 30-те години е обхванал няколко региона на СССР - и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан, и други територии. По различни оценки от глад са загинали до осем милиона жители на страната от различни националности”, подчерта руската посланичка.  

Със 134 гласа „за”, 26 „против” и без „въздържал се” българското Народното събрание в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители. С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Николай Велев, БТА