От днес Австрия въвежда засилена охрана на пограничните райони

Тази нощ Австрия премахна контрола по границата със Словакия, въведен през септември миналата година поради засиления трафик на нелегални мигранти и поради факта, че и Чехия въведе контрол по чешко-словашката граница. 

Австрия аргументира контролирането на граничните пунктове с действията на Чехия, тъй като австрийската страна имаше желание да действа в синхрон с чешката, се казва в съобщението. Чехия въведе граничния контрол в края на септември с аргумента за по-ефективна борба срещу трафикантите. Според Словакия това действие не беше оправдано, след като, по данни на министерството на вътрешните работи, от края на септември са били заловени 24-ма трафиканти, действащи от Словакия.

Австрия експулсира четирима руски дипломати (ВИДЕО)

От днес Австрия въвежда засилена охрана на пограничните райони. Запланувани са приоритетни мерки, обход на районите със смесени екипи от двете държави и включване на дронове в наблюдението. Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че по този начин може да се извършва прецизно наблюдение при необходимост да се реагира бързо.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Цветана Делибалтова, БТА