Смята се, че FAST е най-чувствителният радиотелескоп в света

Китайски учени откриха повече от 740 пулсара (космически източници на пулсиращи радиосигнали) с помощта на сферичния радиотелескоп FAST, наричан още "китайското небесно око".

Пулсарите - вид бързо въртящи се неутронни звезди, се образуват при експлозии на свръхнова. Установено е, че те са силно магнетизирани и имат два лъча електромагнитно излъчване. То може да се наблюдава, само когато лъчът е насочен към Земята.

Дзян Пенг, главен инженер на FAST, каза, че тъй като броят на откритите пулсари продължава да расте, учените могат да ги използват, за да изследват доказателства за съществуването на гравитационни вълни или да създадат автономна референтна система за време.

Започна стоителството на най-големия телескоп в света (ВИДЕО)

FAST е разположен в в обширна падина сред карстови възвишения в провинция Гуейджоу. Той е проектиран от китайския астроном Нан Рендонг. Функционира от януари 2020 г. Смята се, че е най-чувствителният радиотелескоп в света с площ на приемащата повърхност с рамерите на 30 футболни игрища.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.